Bölüm Başkanı Mesajı

Yemek, bireyin hayatta kalabilmesi için en temel gereksinimi olduğu kadar toplumsal kimliğin oluşmasında da son derece önemli bir kavramdır. İnsanoğlunun yemekle ilişkisi tarih boyunca birçok açıdan ele alınmıştır. Gıda sanayindeki gelişen teknoloji, toplumların yemek kültürlerinin de farklılaşmasına yol açmıştır. Günümüzde uygulanan ekoloji ve gıda üretimi, moleküler gastronomi gibi en ileri yöntemlerle gastronomi alanında önemli başarılar elde edilmektedir. Tüm bunlardan yola çıkılarak, yiyecek ve içecek kültürü ya da kısaca yemek sanatı anlamına gelen “Gastronomi”ye olan ilgi giderek artmaktadır.

Avrasya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek okulu bünyesinde yer alan “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” bölümünün amacı, uluslararası deneyime sahip ve araştırmacı bir akademik kadro eşliğinde, kendi işini kurabilecek, tecrübeleri doğrultusunda uluslararası zincir otellerde, elit restoranlarda, profesyonel yiyecek üretimi yapan kuruluşlarda şef pozisyonunda görev alabilecek ve üst düzey yöneticilik yapabilecek etkin, çağdaş, değerleri özümsemiş, profesyoneller yetiştirerek gastronomi alanında ülkemizi tüm dünyaya tanıtmaktır. Buna ilaveten, dört yıllık eğitimleri sonunda iki yabancı dile hakim bir şekilde mezun olacak öğrenciler, gastronomi ve mutfak sanatları sektöründe teorik ve pratik bilgilerle donanmış, vizyon sahibi şeflere yönelik ihtiyacı büyük ölçüde gidereceklerdir.

Mutfak Zirvesi 2015

mutfak4Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri  Türkiye’de gastronomi alanında yapılan ilk ve tek öğrenci sempozyumu olma özelliğine sahip ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Mutfak Zirvesi 2015” etkinliğine 17-18 Şubat 2015 tarihlerinde katıldılar. Etkinlik dahilinde alanında uzman şefler, gurmeler, restoran sahipleri, yiyecek-içecek alanında faaliyet gösteren medya organları ve şirket yöneticileri ile birebir tanışma fırsatı bularak gastronomi alanında çeşitli panel, sahne gösterileri ve workshop eğitimlerinde yer aldılar. Etkinlik dahilinde düzenlenen “Blind Test (Kör Tadım) yarışmasında  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 1. sınıf öğrencilerinden Kerem Emirzeoğlu 25 öğrenci arasından 3.cülüğü elde etti .

TEKNİK GEZİ : CHEF EDWARD's

img-20161209-wa0022

Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri Trabzon ‘ da bulunan Chef Edward ‘ s ‘ a teknik gezi düzenlediler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü hocalarımızdan Hatice Civelek beraberindeki Avrasya Üniversitesinin incileri öğrencilerimiz Chef Edward ‘ s ‘ da ” İtalyan mutfağında , pizza yapım tekniklerini ” uygulamalı olarak gerçekleştirdiler. İşletme sahibi Bora Numanoğlu , Zehra Numanoğlu , işletme yöneticisi Nagihan Emir ve ayrıca mutfaktaki şefimiz Osman Sali ‘ ye ilgilerinden ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Bronz Madalya Kazandık

BRONZ MADALYA2Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü birinci sınıf öğrencisi Enis Edip Akıcı, İstanbul’da düzenlenen Gastronomi yarışmasında üniversiteli öğrenciler alanında hazırladığı yemekle bronz madalya kazandı. 12.si düzenlenen Uluslar arası Gastronomi Festivali’nin üniversite öğrencileri alanındaki yarışmaya ülkemiz haricinde Suriye, Sırbistan ve Kore’den yaklaşık altmış öğrenci hazırladıkları yemeklerle katıldı. Akıcı, hazırladığı elmalı tarçınlı demiglas sos eşliğindeki kuzu antrikot ile bronz madalya kazandı.

Köfte Üretim Merkezi

GIDA3Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Trabzon’da bulunan bir köfte üretim tesisine teknik gezi düzenlediler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur beraberindeki öğrenciler tesiste yapılan üretimi etin girişinden köfte olarak paketlenene kadar baştan sonra izlediler.

İşletmenin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Cemil Kalkışım, Genel Müdürü Şener Kalkışım ve diğer yöneticiler öğrencilerle beraber gün boyu tesisi gezerek bilgi verdiler.Bölgenin önemli girişimcilerinden olan Cemil Kalkışım öğrencilere işletmenin hikayesini anlattı.Kalkışım, Şehrin kültürel ve ekonomik yapısı içerisinde, 1945′ li yıllarda Orta caddeden başlayan ve tüm ülke ile yurt dışına yayılan Akçaabat Köftesi son yıllardaki gelişimiyle birlikte ulusal bir marka haline gelmiştir, dedi.Kalkışım şu anda Trabzon Samsun ve İstanbul’da şubelerinin olduğunu belirterek, şimdiki konumumuz ortada ama bende yıllar önce iki masayla köfteciliğe başlamıştım.Bu işi severek ailece yapıyoruz, şimdi ise tüm ülkeye hatta yurt dışına köfte gönderiyoruz.Yakın zamanda A101 Marketleriyle de bir anlaşma yaptık.Artık Akçaabat köftesi ülkenin her yanında üç bine yakın markette bulunacak.Sizlerde hayallerinizin peşinden gidin, dedi.